tisdag 24 juli 2012

Älvsbyn toppar husvagnsligan


Älvsbyn är landets husvagnstätaste kommun.
I Norrbottens Pärla finns 713 hus på hjul. Det innebär 86 husvagnar per tusen invånare. Det visar information från Trafikverket och informationsföretaget Infotorg.

Landets tio-i-topp-lista över husvagnstätaste kommuner.

Totalt finns 186 770 svenskägda husvagnar i trafik. Det är en minskning med 3 313 stycken sedan förra året. Minskningen motsvarar två procent av det totala beståndet.




Även i Norrbotten minskar antalet husvagnar men endast ytterst marginellt, 0,03 procent. I Älvsbyn har till och med antalet husvagnar ökat med knappt en halv procent. 


Förklaringen till att husvagnen är så populär i Norrbotten förklaras av en del med att många använder husvagnen som bostad vid arbetspendling plus att camping i naturen, som fjällen, gör husvagnen till ett bra alternativ.


Att antalet husvagnar minskar i Sverige beror också på husbilens växande popularitet. Många tidigare husvagnsägare har bytt till husbil. 










fredag 6 juli 2012

90 björnar får skjutas på licensjakt

Niklas Pettersson i Sikfors med en av sina fällda björnar.
Länsstyrelsen har beslutat att 90 björnar får skjutas på licensjakt i länet i höst. Syftet är att kraftigt minska björnstammen för att minska problematiken för rennäringen.

Tillsammans med den skyddsjakt på björn som hittills beslutas om av Länsstyrelsen innebär det att totalt 118 björnar kommer att ha fällts i länet i år om kvoten fylls.
– Det är en väsentlig höjning av det totala antalet björnar som fälls på jakt i år jämfört med tidigare år. Syftet är att minska rennäringens problem med björn, säger landshövding P-O Eriksson.

Oacceptabel påverkan
Samebyarna har länge lyft frågan om björnens stora påverkan på renskötseln, som framför allt gäller under kalvningstider för ren. Enligt forskning från det skandinaviska björnprojektet minskar björnstammen i länet generellt vilket också är i linje med förvaltningens inriktning.
– Björnstammen är redan på nedgång men vi vill ytterligare accelerera den utvecklingen. Vi bedömer att björnens påverkan på rennäringen är oacceptabel i dagsläget, säger Erik Gustavsson, chef för naturresurs- och rennäringsenheten.

Syftet med förvaltningen är att björnstammen i länet ska ha en ”gynnsam bevarandestatus” enligt nationella och internationella lagar och förordningar samtidigt som problemen minimeras.

Ingen områdesindelning
Länsstyrelsen har övervägt en indelning av länet i olika delområden i avsikt att rikta jakten mot rennäringens problemområden, men väljer även i år att besluta om ett enda gemensamt jaktområde.
– Erfarenheterna från årets jakt kommer att ligga till grund för nästa års övervägande i denna fråga, säger landshövdingen.

Björnjakten börjar den 21 augusti och håller på till senast den 30 september ovanför odlingsgränsen och 15 oktober nedanför odlingsgränsen, eller den tidigare tidpunkt jakten avlyses.

torsdag 5 juli 2012

Sven-Erik Österberg ny landshövding i Norrbottens län


Sven-Erik Österberg.


Regeringen har idag utsett riksdagsledamot Sven-Erik Österberg till ny landshövding i Norrbottens län. Förordnandet gäller från och med 1 oktober 2012 till 30 september 2018.
- Jag är både mycket glad och mycket hedrad att få det här förtroendet. Det känns särskilt roligt att få komma till Norrbotten, ett län med fantastiska utvecklingsmöjligheter, säger den nye hövdingen. 


- Jag är mycket glad att regeringen idag utsett Sven-Erik Österberg till landshövding i Norrbottens län. Han är en mycket erfaren politiker som i många år innehaft tunga politiska poster inom en rad skilda områden. Han har också erfarenhet från kommunpolitik och har god förståelse för den lokala politikens roll. Norrbottens län är inne i en expansiv fas med bland annat en gruvnäring som fått ny fart, och Sven-Erik Österbergs kunskap och stora kontaktnät kommer att vara en stor tillgång för länet framöver, säger civilminister Stefan Attefall.

Sven-Erik Österberg är idag riksdagsledamot för Socialdemokraterna och ledamot i konstitutionsutskottet. Han var under åren 2004-2006 biträdande finansminister. 2008-2011 var han gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. Han har tidigare bland annat varit ordförande i arbetsmarknadsutskottet (2000-2002) och i finansutskottet (2002-2004) och ledamot av dåvarande lagutskottet.

- Jag är både mycket glad och mycket hedrad att få det här förtroendet. Det känns särskilt roligt att få komma till Norrbotten, ett län med fantastiska utvecklingsmöjligheter. Eftersom näringslivsfrågor är en av de frågor som ligger mig varmt om hjärtat kommer det att bli spännande att få vara en del av den positiva utveckling som Norrbotten just nu befinner sig i. Jag har också själv en bakgrund i skogsnäringen, en näring som alltid haft stor betydelse för Norrbotten, och känner mig väl bekant med de frågorna, säger Sven-Erik Österberg.

Sven-Erik Österberg är sedan 1995 ordförande för Socialdemokraterna i Västmanlands partidistrikt, och sedan 2009 är han också ledamot i partiets verkställande utskott. I början av 1990-talet var han kommunalråd i Skinnskattebergs kommun. Han är från början skogsarbetare.

Sven-Erik Österberg är född 1955.

måndag 25 juni 2012

Brand på timmervagn försenade nattåget söderut


Tåget mot Stockholm och Göteborg blev en timme försenat.

Brinnande björktimmer på en vagn i Boden försenade måndagskvällens södergående tåg till Stockholm och Göteborg med drygt en timme.

Den eldhärjade vagnen stod inne på bangården och under släckningsarbetet fick elströmmen stängas av.

Tågen till Kiruna respektive Göteborg via Stockholm fick vänta på respektive perrong.

- Det är Räddningstjänsten som har bett oss bryta strömmen, sade Bodil Sonesson vid Trafikverkets informationstjänst, Norrbottens-Kurirens nätupplaga.

När räddningstjänsten lyckats släcka branden kunde tågen rulla iväg. . Göteborgståget lämnade Boden klockan 18.20 istället för 17.10.


tisdag 13 mars 2012

Starten för snabbtågen försenad

Än får älvsbyborna vänta på att dundra fram i 180 kilometer
i timmen på järnväg.
I höstas var det meningen att Norrtåg AB:s regionala dagtågstrafik i Norrland skulle ha påbörjats. Men än rullar inga snabbtåg. Trafiken lär knappast komma igång före sommaren. Det beror på att det gamla signalsystemet ATC inte fungerar tillsammans med nya ERTMS-systemet som Coradia Nordictågen är utrustade med. Tågen tror att det finns hinder på banan och tjuvstannar.

- Vi har inget nytt datum ännu, säger Olle Tiderman, teknisk chef på Norrtåg till Norrbottens-Kuriren och fortsätter:
- En grupp i Tyskland sitter med hög stressfaktor och försöker lösa den här problematiken. Det sker ingen trafikstart under mars-april i alla fall. Sedan kan det bli maj, juni eller i sommar.

Tanken är annars att 13 nya tåg ska att trafikera Norrland från Sundsvall i söder till Kiruna i norr. Det blir fem dubbelturer mellan Kiruna och Luleå och tre dubbelturer mellan Luleå och Umeå. En resa mellan Umeå och Luleå kommer att ta tre timmar och 30 minuter. Det innebär runt tre timmar från Älvsbyn till Umeå.
De nya moderna tågen som, utöver en ovanligt hög standard för oss i norr, utlovas stå pall för en rejäl Norrländsk vinter och temperaturer ner till minus 35 grader. Toppfarten är 180 kilometer i timmen.

Interiör från de nya tågvagnarna.


Men problem med signalsystemen har försenat starten. Tågen tror att det finns hinder på banan och tjuvstannar.

Nu görs mätningar och material inköps. Systemet måste också godkännas av svenska järnvägsmyndigheter.
- Dessutom måste systemen byggas och de kan väga några hundra kilo när de monteras på taken.

Norrtåg, ägs av de fyra nordligaste länstrafikbolagen. Med nya tågsätt kommer turtätheten att öka från en dubbeltur per dag till planerade tre dubbelturer per dag. Detta ger möjlighet att pendla till och från jobbet med tåg.



Tillgängligheten för resenären blir mycket högre, ett insteg in i tåget gör att resenärerna utan problem kan köra in med barnvagn eller rullstol, inga trappor finns. Toaletterna är även de rikligt tilltagna. Möjlighet finns att på tåget koppla upp sig mot det trådlösa nätverk som finns på alla tågsätt. Vid varje säte finns dessutom ett strömuttag.

Då avstånden i Norrland är relativt stora och restiderna blir långa har Norrtåg satsat extra mycket på komforten. Alla tåg är utrustade med specialbeställda stolar som har en mjukare sittdyna och ett bredare säte, allt för att resenären ska ha det så bekvämt som möjligt. Borden vid respektive sittplats har en unik lutning som gör att det är lätt att jobba vid exempelvis en bärbardator. Sittplatserna i en del av vagnen är dessutom utformade som en soffgrupp för lättsam och trevlig konversation.



I varje tåg finns också en bistro som erbjuder lättare maträtter, varma och kalla drycker, mackor, snacks med mera.

TEXT: TONY BERGLUND FOTO: NORRTÅG

måndag 20 februari 2012

Älvsbyns befolkning minskar men många gifter sig!

Befolkningen i Älvsbyn fortsätter tyvärr att minska.

Älvsbyns befolkning fortsätter att minska. Det visar statistik från SCB. Befolkningen i kommunen uppgick vid årsskiftet till 8 253 personer. Det är 82 färre än vid motsvarande tidpunkt 2010.

Drygt hälften av minskningen beror på att 115 dog samtidigt som endast 72 barn föddes. Ett födelseunderskott med minus 43.

Kanske finns det ändå hopp om en förändring i statistiken. Älvsbyborna är ganska giftaslystna. Nära en procent av befolkningen gifte sig förra året (se statistik nedan). Det placerar Älvsbyn på femte plats i länet. Och med giftermål brukar ju barn komma, eller..?

Eventuell gruvbrytning i Laver och bygget av den stora vindkraftsparken i Markbygden skapar också hopp om fler arbetstillfällen med inflyttning av unga familjer som följd inom en snar framtid om alla pusselbitar faller på plats.

Befolkning per den 31 december 2011/ Förändring under året
Älvsbyn: 8.253/ -82
Arjeplog: 3.114/-47
Arvidsjaur: 6.494/-35
Boden: 27.643/172
Gällivare: 18.326/-99
Haparanda: 10.041/-18
Jokkmokk: 5.119/-51
Kalix: 16.591/-149
Kiruna: 22.967/23
Luleå: 74.426/248
Pajala: 6.270/-12
Piteå: 40.942/50
Överkalix: 3.549/-62
Övertorneå: 4.810/-2
Norrbotten: 248.545/-64

Andel nygifta av befolkningen:
Luleå: 1,11 %
Kiruna: 1,09 %
Piteå: 1,02 %
Boden: 0,98%
Älvsbyn: 0,93 %
Jokkmokk: 0,90 %
Arjeplog: 0,71%
Arvidsjaur: 9,68 %
Haparanda: 0,67 %
Kalix: 0,64 %
Gällivare: 0,62 %
Övertorneå: 0,58 %
Överkalix: 0,45 %
Pajala: 0,41 %

fredag 3 februari 2012

Kylan stoppar tåg

Kylan ställer till problem för tågtrafiken.
Flera turer har ställts in.
Orsak: den stränga kylan med temperaturer ner mot minus 40 grader som hotar säkerheten.
– Tågen klarar av kylan, men det kan bli problem med kontaktledningarna när det är så kallt och vi kan inte riskera att de blir stående vi vildmarken utan el. Därför har vi ställt in trafiken, säger Thelma Henrysson på SJ, till Aftonbladet.
Det är främst trafiken från till Kiruna och Narvik som ställts in.
Men räkna även med förseningar för ankommande tåg söderifrån. Den så kallade snökanonen i mellansverige ställer till stora problem.
Och som vanligt är informationen, både på SJ:s och Trafikverkets hemsidor, knapphändig, dubbeltydig och svårhittad. Skäms...